skip to Main Content

Tiental SJS knokt zich naar een punt tegen Vitesse ’63 (3-3)

In Koekange speelde SJS 35 minuten lang een gewonnen wedstrijd, totdat Dos Santos met rood van het veld werd gestuurd. In een mum van tijd kantelde de wedstrijd in het voordeel van de thuisploeg, maar de tien van SJS rechtten in de tweede helft de rug en stapten uiteindelijk met een verdiend punt van het veld. De teleurstelling overheerste echter, want een overwinning had de Knoalsters dichterbij de eerste 8 ploegen gebracht. Het gelijke spel leverde voor beide ploegen eigenlijk niets op.

Met een uitgedunde selectie aangevuld met spelers uit SJS 2 (Stijn van der Laan, Richard Veldhuis en Mattijn Smid) en O19 (Youri Bos en Luc Panneman) reisde SJS af naar Koekange. Door ziekte (Springer en Tolner) en de lange blessurelijst (Dekker, Breedveld, Rijkens, Boels, Kroese, De Jonge, Venema en Tam) werd de puzzel toch weer gelegd door trainer Schaart.

De volgende elf namen vlogen uit de startblokken: Bos, Dos Santos, Kingma, Zuidema en Raadsveld; Timmer, Veldhuis en Smid; De Koe, Heidema en Oosting. Op de bank was er plaats voor Van der Laan, Leffers, Wientjes en de vandaag debuterende Panneman. Binnen het kwartier stond SJS op 0-2. Het zette Vitesse ’63 vanaf het begin onder druk en kreeg loon naar werken. De eerste treffer was een aanval over meerdere schijven met De Koe als eindstation en de tweede treffer werd uitstekend uitgespeeld en koeltjes afgerond door de mee opgekomen centrale verdediger Zuidema, 0-2.

Het had niet veel gescheeld of Heidema had ook nog een duit in het zakje gedaan, maar hij koos voor de verkeerde kant in de counter en werd teveel naar de zijkant gedreven waardoor er geen sprake was van een echte kans. Met zijn snelheid blijft hij echter een plaaggeest voor menig defensie en dat bleek ook weer vanmiddag.

Toch kroop ook de thuisploeg wat meer uit haar schulp na de twee Knoalsters treffers. Een vrije trap werd gered door doelman Bos en SJS verdedigde als team, zodat de voorsprong behouden bleef. Tot de 35e minuut. Een lange bal kwam halfhoog uit tussen Dos Santos en zijn directe tegenstander. Dos Santos was echter te laat en raakte de speler hard, die kermend van de pijn achterbleef. Een duidelijke overtreding en geel tot gevolg, maar scheidsrechter Van Tuinen besliste na 7 minuten toch anders. Zijn uitleg was dat hij het zich kon veroorloven om de beslissing te nemen op basis van de ernst van de blessure. Zou de speler verder kunnen, zou Dos Santos geel hebben gekregen. Moest de speler van het veld, dan zou het rood worden. Een bijzondere gang van zaken, maar zo geschiedde. Later bleek (gelukkig maar) dat de blessure meeviel en de speler in kwestie op eigen kracht weer de douches en kantine kon bereiken. Toch moest SJS meer dan een helft verder met tien man.

Trainer Schaart greep direct in en wisselde de goed spelende Oosting voor Wientjes, die op de linker backpositie werd geposteerd. Raadsveld schoof naar zijn vertrouwde rechts backpositie en zo werd de wedstrijd na een minuut of 10 hervat. Maar SJS leek de draad helemaal kwijt in de laatste tien minuten van de eerste helft. Vitesse ’63 rook bloed en profiteerde daar gretig van. De eerste goal kwam tot stand door foutief dekken door de net ingevallen Wientjes, waardoor Bas van Waningen het laatste zetje gaf voor de aansluitingstreffer, 1-2.

Na de aftrap ging het al snel weer fout voor de Knoalsters. Aan de linkerkant van de zestien maakte Smid een totaal onnodige overtreding, waardoor scheidsrechter Van Tuinen niet anders kon dan de bal op de stip leggen. Dit cadeautje werd dankbaar uitgepakt door de sterke en balvaste spits Van den Berg, 2-2. En alsof dat nog niet erg genoeg was, kwam de thuisploeg ook nog op voorsprong vóór de thee. Wederom slordig verdedigen van SJS gaf Frits ten Kate de kans om er 3-2 van te maken. SJS bleef na het rustsignaal gedesillusioneerd achter. Een gewonnen wedstrijd verdween als sneeuw voor de zon en met nog een helft te spelen en met tien man zou het weleens een zware deceptie kunnen worden.

Niets bleek minder waar. De tien van SJS, waar Leffers na rust in de ploeg kwam voor Smid, weerden zich kranig en deden al het mogelijke om nog een resultaat te halen. Vitesse ’63 dacht niet direct aan aanvallen en hield maar liefst 4 man achterop om de snelheid van Heidema te beteugelen. Toch was het diezelfde Heidema, die in de 52e minuut iedereen zijn hielen liet zien. Zijn inzet werd echter ternauwernood gered. De corner leverde vervolgens niets op.

Doordat SJS meer ruimte moest prijsgeven, werd de thuisploeg af en toe wel gevaarlijk maar was het niet bij machte om doelman Bos echt op de proef te stellen. Schoten van afstand ging naast en over. SJS bleef geloven en trainer Schaart wisselde aanvallend. Zo kwam Van der Laan als fysiek sterke stormram in de ploeg en debuteerde de 17-jarig Luc Panneman in het eerste (gefeliciteerd!).

Dat mondde uit in een zeer spannende slotfase. SJS deed er alles aan om de gelijkmaker te forceren. De bal werd van de lijn gehaald, een vermeende overtreding op Heidema binnen de beruchte lijnen leidde niet tot een penalty, maar het geloof bleef. En de werklust werd uiteindelijk beloond. In de blessuretijd werd er wederom een overtreding begaan op Heidema en nu ging de bal wel op de stip. Heidema nestelde zich achter de bal en benutte zeer beheerst de strafschop, 3-3. Wat een ontknoping!

Vitesse ’63 toog na de aftrap massaal naar voren om nog de winnende treffer te forceren en daarmee hielp het SJS nog bijna in het zadel. De bal werd onderschept en Van der Laan sprintte richting het doel met nog 1 verdediger tussen hem en de vrijstaande Heidema. De pass van Van der Laan kwam echter iets te veel achter Heidema, waardoor deze moest inhouden anders was de doortocht vrij geweest op weg naar de winnende treffer. Helaas mocht dat niet zo zijn. Een laatste vrije trap op randje zestien werd nog door Heidema in de muur geschoten en vlak daarna floot scheidsrechter Van Tuinen voor de laatste keer.

SJS stapte als morele winnaar van het veld en verdient complimenten voor de vechtlust, de inzet en het uiteindelijke punt. Toch mag het een wedstrijd niet op deze manier weggeven, dus daaruit kan en moet weer lering getrokken worden. Volgende week wacht buurman SV Borger voor de derby en zal SJS zich weer moeten oprichten en focussen op een goed resultaat.

Door het gelijke spel staat SJS momenteel 10e met vijf punten achterstand op de nummer 7, SV Borger. Een overwinning is dus cruciaal om niet verder achterop te raken. Kom dus onze jongens aanmoedigen. Na afloop van de wedstrijd is er live muziek in de kantine en hopelijk kan het gevierd worden met drie punten.