skip to Main Content

SJS in ware thriller langs FC Assen (2-2, wns)

De finale tegen Onstwedder Boys wacht, maar daarvoor moest SJS heel diep gaan tegen FC Assen. Een ware thriller werd het aan de Julianastraat waar strafschoppen uiteindelijk de beslissing moest brengen. SJS hield het verhitte hoofd iets koeler dan FC Assen en zo bleef het nog lang onrustig en gezellig op het sportpark.

Op deze zonovergoten middag zou SJS een eerste stap willen zetten naar handhaving in de 3e klasse. FC Assen, dat vorig jaar promoveerde van de 5e naar 4e klasse, zou daar maar al te graag een stokje voor willen steken. Na winst in de eerste ronde op DVC Appingedam (3-2 na verlenging) was de jonge ploeg van trainer Jon Yntema zeer gemotiveerd om de finale te halen.

De opkomst van beide ploegen ging gepaard met gele en blauwe rookpluimen en vuurwerk wat de sfeer zeker ten goede kwam en de spelers liet voelen dat er alles op het spel stond. Na het eerste fluitsignaal van scheidsrechter Wiersema, begeleid door zijn assistenten De Vries en Doornbosch was het vooral FC Assen dat uit de startblokken schoot. SJS had het moeilijk om grip te krijgen op de lopende spelers en met het veldspel van de Assenaren was helemaal niets mis. Een eerste kans viel dan ook al in de 4e minuut te noteren, maar doelman De Jonge pareerde met zijn voeten zodat een vroege achterstand SJS bespaard bleef.

Ook SJS ging op zoek het eerste gevaar, maar dat lukte maar mondjesmaat. Het kreeg al snel een domper te verwerken. In de 10e minuut verstapte Tolner zich en na een blessurebehandeling en het opnieuw proberen, bleek toch dat hij de strijd moest staken. Al snel moest trainer Schaart dus een omzetting doen. Arwen de Koe was de vervanger, waardoor Wientjes naar achteren werd gedwongen om Tolner’s plaats in te nemen.

FC Assen bleef ook daarna de bovenliggende partij. Een vrije trap van Hamming werd net onder de lat weggetikt door De Jonge, maar tot de eerste drinkpauze bleef het gelukkig 0-0. In de overtuiging dat de goal zou vallen, bleven de gasten aanvallen en zoeken naar kansen. En dat betaalde zich uiteindelijk uit in de openingstreffer van Jarno Hamming. De bal ging uiteindelijk binnenkant paal binnen, 0-1. SJS moest gaan komen om de achterstand ongedaan te maken. Dat lukt bijna Gerwin Heidema, maar oog in oog met doelman Hoving kwam laatstgenoemde als winnaar uit de strijd.

De ruststand werd met een minimale achterstand bereikt, maar daarvoor moest doelman De Jonge wederom handelend optreden. Het zou uiteindelijk zijn middag worden, bleek later. Het was zaak voor trainer Schaart om zijn manschappen toe te spreken, want het zou na rust echt anders moeten. De 3e klasse was in de eerste helft namelijk verder weg dan ooit. Kingma en Wientjes bleven achter in de kleedkamer. Zij werden vervangen door Breedveld en Timmer.

Na rust kreeg het publiek een heel ander SJS te zien. Het zette FC Assen vast en hoog onder druk en kreeg al snel loon naar werken. Thom Boels gaf een op maat gesneden steekpass richting Heidema. Ditmaal was de spits trefzeker door de bal met links hard langs de Asser doelman te schieten, 1-1. Heel SJS geloofde er weer in en het spelbeeld kantelde richting de kant van de Knoalsters. FC Assen leek verdoofd en kwam nog maar spaarzaam tot goede aanvallen. Dat de warmte zijn tol ging eisen in de tweede helft, bleek al snel door de eerste krampaanvallen bij verschillende spelers. Het was de opmaat tot een ware slijtageslag.

Er werden wissels toegepast aan beide kanten. Raadsveld kon niet meer door en werd vervangen door Dos Santos. Tot grote kansen kwamen beide ploegen niet meer. SJS was een paar keer gevaarlijk en ook FC Assen nam het doel van De Jonge onder vuur, maar na 95 minuten floot scheidsrechter Wiersema voor het einde van de reguliere speeltijd. Verlengen dus.

In de eerste helft van de verlenging pakte SJS gelijk weer het initiatief. Het ging in de lucht, maar de kansen waren niet dusdanig groot dat het echt dichtbij een doelpunt kwam. FC Assen profiteerde daar uiteindelijk optimaal van. Balverlies van SJS leidde de counter in, waardoor Allesandro Hut er met de bal vandoor ging. Hij was Zuidema te snel af en schoof de bal beheerst onder De Jonge door, 1-2. Een enorme teleurstelling daalde neer over sportpark Julianastraat, terwijl de Assenaren in volle euforie het doelpunt vierden. Kon SJS zich nog een keer oprichten met spelers, die op hun laatste benen liepen?

SJS had nog 15 minuten de tijd om de schade te herstellen. Het ging alles op alles zetten, maar het ontbrak in de eerste minuten van de tweede helft aan vernuft en geloof om de tegenstander nog pijn te doen. FC Assen beperkte zich tot het verdedigen van de voorsprong, maar de ontlading en opluchting aan de kant van SJS kwam dan toch nog. Wederom was het Boels, die alles eruit perste om tot een goede actie te komen en wederom Heidema in de diepte te sturen. De bal kwam tussen Heidema en doelman Hoving in met een forse botsing tussen beide spelers tot gevolg, echter Heidema was net eerder bij de bal waardoor die in het doel rolde en zou de gelijkmaker betekende, 2-2.

Heel SJS was dolgelukkig en zag later pas de ernst van de situatie in. Doelman Hoving bleek in het duel om de bal zijn scheenbeen ernstig geblesseerd te hebben. De wedstrijd werd met nog 4 minuten te spelen voor langere tijd stilgelegd. Uiteindelijk kwam er een ambulance, waarbij op dit moment nog niet duidelijk is wat de daadwerkelijke diagnose is maar het leek verdacht veel op een beenbreuk. We wensen de doelman alle beterschap en sterkte met een hopelijk voorspoedig herstel. SJS zal nog persoonlijk in contact treden.

Nadat FC Assen noodgedwongen een speler (weliswaar met keeperskwaliteiten en -ervaring) op doel moest zetten, hervatte scheidsrechter Wiersema de wedstrijd voor de laatste keer. SJS ging voor de winnende, maar een mogelijke strafschop werd weggewuifd waardoor strafschoppen de beslissing moest brengen. En ook in die strafschoppenserie zat van alles, waardoor deze wedstrijd in de boeken zou verdwijnen als ware thriller.

Het fanatieke publiek van beide kampen verzamelden zich achter het doel en het was Kay Rijkens, die als eerste mocht aanleggen. De doelman probeerde hem uit de concentratie te halen door met zijn handen tegen de lat aan te rammen, maar dat had hij nou net niet moeten doen. Rijkens miste en FC Assen was in extase, maar de penalty moest worden overgenomen. Commotie alom en veel woede en frustratie in het Assense kamp. Waarom mocht Rijkens opnieuw aanleggen? Je mag, volgens het KNVB-reglement, als doelman niet de netten of lat aanraken om de speler uit zijn concentratie te halen. Een mazzeltje voor SJS dus. In tweede instantie faalde Rijkens niet.

In de daaropvolgende serie penalty’s werden er meer strafschoppen gemist, dan raak geschoten. De hoofdrol was er voor doelman De Jonge, die twee penalty’s stopte! Uiteindelijk mocht Rick Breedveld aanleggen voor de winnende en schoot deze onberispelijk raak, waardoor alles en iedereen van SJS door het dolle heen was. Het feest werd op en langs het veld gevierd. FC Assen was heel erg teleurgesteld, boos en gefrustreerd wat helaas leidde tot veel commotie achter het doel. Gelukkig waren er meer verstandige mensen dan idioten om de boel te sussen, maar heel chique was het gedrag van sommigen (aan beide kanten) niet.

Nadat de gemoederen waren bedaard, begon Antoon Wolters aan zijn optreden op het terras en bleef het nog lang gezellig. Van een feest is nog geen sprake uiteraard, want SJS heeft nog niets. Een echte derby moet daarin de beslissing brengen, want Onstwedder Boys is de tegenstander in de finale om promotie/degradatie 3e/4e klasse. Het is op dit moment nog niet duidelijk waar de wedstrijd zal worden gespeeld, maar reserveer alvast op zaterdagmiddag 17 juni vanaf 14.30 uur tijd in de agenda. Wordt vervolgd!