skip to Main Content

SJS in extremis naar finale nacompetitie!

Alle ingrediënten waren aanwezig voor een prachtige voetbalmiddag: een op twee langer geblesseerde spelers na fitte selectie, prachtig weer, een prima veld en lekker veel bezoekers. Maar uiteindelijk bepaalt de uitslag of het gevoel ná de wedstrijd is wat je er vooraf van hoopt.

Onder leiding van een door de KNVB aangesteld arbitraal trio werd de wedstrijd tegen de gasten uit Franeker aangevangen. Ook deze ploeg had zich geplaatst voor de nacompetitie. De eindstand in de reguliere competitie had bepaald dat SJS deze wedstrijd thuis mocht spelen. Dus geen lange (bus)reis, meer supporters en vertrouwd terrein. Onder een heerlijk zonnetje en begeleid door muziek en ‘stadionspeaker’ Sander Haring, werd de wedstrijd gestart in de volgende basisopstelling:

De Jonge, Kingma, Zuidema, Venema, Tolner, Rijkens, Timmer, Boels, Heidema, Wientjes en Springer. De sterke bank werd bezet door Dos Santos, Raadsveld, Tam, de Koe en Bos.

Dat voor een wedstrijd als deze niemand meer gemotiveerd hoefde te worden bleek al na 1 minuut. Een afgedwongen corner werd door Rijkens kort genomen op Boels die na een paar passen dribbelen de verre kruising vond. Een prachtgoal, die hij de week ervoor op een soortgelijke manier tegen Nieuw-Balinge had gescoord. Iedereen op het sportpark ging er eens goed voor zitten. In de tiende minuut liet doelman De Jonge blijken ook goed wakker te zijn. Een ingestudeerde vrije trap van Franeker leverde wel gevaar, maar geen doelpunt op. Hierna van beide kanten wat voorzichtig voetbal, waarbij beide ploegen met regelmaat de snelle voorwaartsen zochten. Boels kwam op een dieptepass van Heidema net een voetlengte tekort om de keeper van Franeker te verschalken en ook een kopbal van Springer en een schot van Heidema vonden niet het net.

Tot dat moment geen vuiltje aan de lucht voor SJS dat duidelijk de betere ploeg was. Omdat de ruimte op het middenveld te groot werd, veranderde het spelbeeld haverwege de eerste helft in het voordeel van Franeker. De behendige spelmaker en snelle spitsen van de Friezen maakten het De Jonge een aantal keer lastig, maar deze wilde nog van geen capituleren weten.

Maar in de 31e minuut was er dan toch de gelijkmaker voor Franeker, die al een minuut of 10 in de lucht hing. Té slap het duel aangaan in de 16 meter leverde spits Jan van Duijn een kans op die hij niet liet liggen: 1-1. Ook na deze goal was het Franeker dat het meeste aanspraak mocht maken op de voorsprong. Na weer een redding van De Jonge was het kort voor de rust weer Franeker dat scoorde. 1-2. Winst en daarmee kans op promotie leken ver weg.

De rust werd gebruikt om de speelwijze wat aan te passen, maar zeker ook om elkaar op te peppen. Een mooi moment voor Breedveld die na een lange blessure voor het eerst dit seizoen zijn minuten kon maken voor SJS 1. Hij viel in voor de al licht geblesseerd aan de wedstrijd begonnen Timmer. Dat Breedveld het voetballen niet is verleerd, liet hij de rest van de wedstrijd wel zien.

Ook de tweede helft werd fel begonnen door SJS wat in de eerste minuut meteen een grote kans voor Wientjes opleverde. De keeper van Franeker redde. De kans, die ontstond uit de corner die overbleef, leverde echter ook niet de gelijkmaker op.  De misschien wel grootste kans voor Franeker ontstond door een misverstand in de defensie van SJS. De rugdekking in de verder als altijd sterk spelende verdediging van SJS was niet op orde. De spits van Franeker wist echter 1-op-1 met de Jonge de goal niet te vinden.

Na 10 minuten in de tweede helft dan toch de gelijkmaker voor SJS waar het gezien het spelbeeld zeker recht op had. Een prachtige lange bal van Tolner werd door Springer met het hoofd tot doelpunt gepromoveerd: 2-2. Opluchting alom, zeker ook op de bank waar de spanning te snijden was. De betere kansen na dit doelpunt van Springer waren voor SJS dat duidelijk beter in de wedstrijd zat dan Franeker. Naast goed voetbal was zeker ook de spirit in het team en het willen strijden mét en vóór elkaar de basis voor het vertoonde spel en daarmee aanspraak op de voorsprong.

Na een korte blessurebehandeling van Heidema ontdekte de verdediger van Franeker niet voor het eerst hoe snel hij was. Alleen door middel van een stevige overtreding met geel als beloning kon Heidema worden afgestopt. Het was de tweede van vier kaarten in een verder sportieve wedstrijd, die door scheidsrechter Bosma en zijn assistenten prima werd geleid! Op een kwartier voor het einde was het Breedveld die de keeper van Franeker weer onder vuur nam. Een doelpunt als beloning voor zijn lange revalidatie en prima spel bleef echter uit. Tien minuten voor tijd verving Dos Santos de licht geblesseerde Heidema. Dat de kwaliteit van de bank van SJS zeer hoog is, bewees ook Dos Santos die prima inviel en later in de wedstrijd nog zeer belangrijk zou blijken. In de slotminuut was het bijna de winnende treffer voor SJS toen een schot van deze Dos Santos van richting werd veranderd en nét naast het doel van Franeker belandde.

Deze zenuwslopende wedstrijd kreeg wat beide ploegen liever niet hadden maar wel recht deed aan 90 minuten heerlijk voetbal: een verlenging. Met De Koe voor Springer en Raadsveld voor Kingma werd de verlenging in gegaan. Ook deze twee jonge spelers bewezen ruimschoots hun kwaliteiten en waarde voor het team. Nadat ook Tam was ingevallen voor Wientjes was het klaar met wisselen en moest met deze groep de overwinning uit het vuur worden gesleept. Dat beide ploegen zich niet gewonnen wensten te geven, maakte de climax van de wedstrijd en de spanning alleen maar groter. SJS was echter ook in deze verlenging de betere ploeg met meer kansen en dus meer aanspraak op de overwinning. Net voor het einde van de eerste helft van de verlenging nog 2 grote kansen voor SJS, echter de 2-2 bleef op het bord staan.

In de tweede helft van de verlenging liet Raadsveld zich met regelmaat gelden aan de rechterzijde van het veld waar hij er meerdere keren ‘over heen ging’ en daarmee gevaar stichtte. Waar de trainers van beide ploegen een paar minuten voor het einde van de wedstrijd in het hoofd het rijtje met penaltynemers al aan het opstellen waren, bleken de blauwhemden toch nog de overwinning uit het vuur te slepen. Dos Santos wist drie spelers van Franeker van zich af te houden en leverde een perfecte diepe bal op De Koe af. Die wist met het hoofd Rijkens te bereiken. Waar de benen van Rijkens al een poosje aardig ‘op’ waren, deed het hoofd het nog prima! Hij passeerde met een kopbal de keeper van Franeker voor de bevrijdende 3-2. De ontlading was enorm op het veld, op de bank en bij het Knoalster publiek!

Met nog een minuut of vier te spelen, mistte hierna De Koe nog een enorme kans op de bevrijdende 4-2. Met man en macht werd hierna de 3-2 verdedigd tot het bevrijdende fluitsignaal: SJS speelt de finale van de nacompetitie!

Een prachtige prestatie van de spelers, trainers en iedereen die betrokken is rond het eerste elftal van SJS!

De finale wedstrijd voor promotie zal plaatsvinden op zaterdag 18 juni om 14:30 uur, op het terrein van Gieten. De tegenstander in deze wedstrijd zal zijn BSVV uit Bovensmilde.

Kom allemaal de ploeg aanmoedigen op weg naar promotie!

Klik hier voor de foto’s van onze huisfotografe Brigitte de Wijk.