skip to Main Content

SJS doet zichzelf opnieuw tekort

Het lijkt een repeterend verhaal te worden dit seizoen, maar opnieuw vergat SJS zichzelf te belonen in een wedstrijd waarin het grotendeels de bovenliggende partij was. In de strijd om het ontlopen van degradatie en de nacompetitie zijn iedere week de punten duur, maar naarmate het einde van de reguliere competitie in beeld komt, wordt het steeds moeilijker de noodzakelijke punten te verdienen.

Met een steeds fitter wordende selectie had trainer Schaart weer wat te kiezen. Tegen HSC koos hij voor de volgende 11 basisspelers:

De Jonge, Raadsveld, Veldhuis, Zuidema, Venema, Tolner, Rijkens, Breedveld, Boels, de Koe en Heidema. Op de bank zaten Kingma, Kroese, Wientjes en dos Santos, wat maar weer duidelijk maakt dat er door de oefenmeester echt lastige keuzes gemaakt diende te worden.

Het begin van de wedstrijd was ook duidelijk voor SJS, dat liet zien een betere ploeg te hebben als HSC en dit vertaalde naar zorgvuldig veldspel en degelijk verdedigen. Het duurde slechts tot de 5e minuut voordat de 0-1 mocht worden bejubeld: na goed doorgaan over rechts werd Heidema binnen de 16 meter onreglementair gevloerd. De penalty was een prooi voor Rijkens. Waarom de warrig leidende scheidsrechter Jansen voor de overtreding niet minimaal de gele – of zelfs de rode kaart trok – was voor iedereen de vraag. Dat dit in het vervolg van de wedstrijd nog wel eens een cruciale rol kon spelen werd pas later in de wedstrijd duidelijk.

SJS bleef dreigender en HSC speelde zonder idee, gokkend op een lange bal van achteruit die eens goed mocht vallen. De frustratie over het zelf niet aan fatsoenlijk voetbal toekomen was duidelijk zichtbaar bij de spelers van HSC, die dit vooral verbaal uitten.

Tegen het half uur stond Heidema bij een vrije trap net buitenspel, maar de grootste kans voor de rust was even later: een door Heidema snel genomen vrije trap op het middenveld kwam aan bij de Koe die echter het doel mistte.  Even later ging een vrije trap van Boels aan de inlopende Tolner voorbij, waarmee wel duidelijk was dat SJS de bovenliggende partij was. Pas na 38 minuten was er de eerste kans voor HSC. Een schot op goed geluk werd echter eenvoudig door de Jonge over het doel getikt.

Zoals zo vaak dit seizoen zou het niet afmaken van kansen en het onhandig tegenkrijgen ervan SJS weer opbreken. Uit een afgeslagen corner belandde de bal op gelukkige wijze voor een HSC voet: 1-1. De lat voorkwam hierna zelfs dat SJS met een achterstand de rust inging.

De tweede helft begon weer overtuigend aan SJS kant: schoten van de Koe en Heidema leidden niet tot de voorsprong, die op dat moment zeker verdiend zou zijn geweest. Om de noodzakelijke overwinning toch te forceren kwamen in minuut 57 Dos Santos en Kroese in het veld voor de Koe en Breedveld. Dit leidde binnen vijf minuten tot weer twee kansen, waarbij die van Heidema, alleen op de keeper af, de grootste was. Heidema had deze middag het vizier niet zo scherp afgesteld als bij hem gebruikelijk is en de keeper van HSC verwerkte het schot tot corner.

Om nog meer druk naar voren uit te oefenen, kwam net na het uur ook Wientjes in het veld voor Raadsveld. Hierdoor werd verdedigend meer ruimte weggegeven en werd ook HSC dreigender. Waar na nog een kans voor Wientjes de wedstrijd al lang over de streep getrokken had moeten zijn, was aan alles te voelen dat ook HSC er deze middag zomaar met de drie punten vandoor kon gaan. En dat kwaad geschiedde. Kort voor het einde van de wedstrijd deed HSC dat wat SJS al de hele middag vergat: scoren. Dat in de laatste minuten ook de 3-1 nog op het bord kwam, was een logisch gevolg van het proberen de gelijkmaker nog te forceren. Het inbrengen van Kingma voor Rijkens leverde ook niet het gewenste resultaat op.

Zo stond SJS na een wedstrijd die drie punten op had moéten leveren, weer met lege handen. Hierdoor wordt het ontlopen van de nacompetitie een enorme opgave. Echter, deze groep die echt naar elkaar toe is gegroeid, heeft aangetoond ook tegen de betere tegenstanders uit de poule, punten te kunnen pakken. Dat zal dan eerst moeten gebeuren tegen ZZVV, dat deze zaterdag kampioen werd in de 3e klasse D zaterdag.

Op zaterdag 13 mei zal SJS deze kampioen thuis ontvangen aan de Julianastraat. Komt allen om de ploeg aan te moedigen!