skip to Main Content

Krijns Kwoot: Beweging

Met genoegen keek ik naar de documentaire die ons een mooi inkijkje gaf over de recente geschiedenis van onze provincie Groningen. De Aarde Beeft. Het kan dus wel, een positief beeld schetsen van “het hoge noorden”. Al mondde het wel uit in het hoofdpijndossier van de laatste jaren: de aardbevingen.

Toegegeven, hier in Stadskanaal merken we daar niets van, maar wie heeft er geen familie of (verre)kennissen die wel elke dag vrezen dat hun huis instort. Voor die inwoners van de provincie wordt de term “beweging” dan ook nergens meer hardop uitgesproken. Dat gaat zelfs zo ver dat ze principieel niet meedoen aan MAX Nederland in Beweging! Nog los natuurlijk van het bijkomend instortingsgevaar als gevolg van al dat tik-stap-zij gedoe. Oh, wat had ik graag gezien dat ook Stadskanaal in de gevarenzone had gelegen. Nou, nou Verweij, zo kan die wel weer!

Nee echt, want omdat we hier geen last hebben van een aarde die beweegt moet ik verplicht (je snapt wel van wie) elke morgen om 10 over 10 klaar staan voor de buis. Dan gaat de rest van Nederland in beweging onder leiding van twee superfitte voorspringers. Barbara en Duco. Met het grootste gemak doen ze allerlei oefeningen voor die jij dan na moet doen. Op de maat van de muziek. En dat is geen kattenpis! Terwijl ik verwoede pogingen doe om ze op zijn minst bij te houden kraakt en piept het bij mij in alle spanten. En weet je wat het ergste is, die grijns van hun allebei. Zo van: ha, ha, zal ik jou eens even lekker afknijpen. Met al dat tik-stap-zij gedoe. Ik krijg er wat van.

En om het nog erger te maken staat mijn vrouw achter me te roepen dat ik het verkeerd doe. Mijn armen te krom, mijn rug te bol mijn hoofd te laag. Deze fysieke én mentale afmatting hoeven de noordelijke provinciegenoten dus niet te ondergaan. Ik moet elke dag zweten terwijl zij maar amper eens in de maand met een bewegende aarde geconfronteerd worden. Waar ze dan wel een vette bonus voor krijgen. En Ik? Helemaal niks! Ja spierpijn. Beweging. Pfff. Bij de Old Stars gaat het al net zo. Als je denkt dat zoiets een makkie is zit je er vet naast.

We hebben een trainer die niks ander roept dan: BEWEGEN! Afzien, dat is het voor mij. Had ik me mijn pensioen toch anders voorgesteld. Weet je trouwens wat in een column het moeilijkste is? Een bruggetje maken naar een andere onderwerp. Nou, dan maar even over de sloot springen. Want waar ik het ook nog even over wil hebben is dat ik me vreselijk heb gestoord aan de negatieve commentaren op TV en de landelijke(!) media over onze FC in het bekerduel tegen Fortuna Sittard. Ik keek thuis maar had respect voor de duizenden die de kou trotseerden om de Trots van het Noorden live te zien spelen. Het stadion was eindelijk weer goed gevuld. Zou je iets positiefs over kunnen zeggen. Een eerstedivisionist wipt een eredivisionist eruit. Zou je iets positiefs over kunnen zeggen. Een stel jonkies tegen meer gelouterde profs. Zou je iets positiefs over kunnen zeggen. Groningen werkte zich het snot voor de ogen. Zou je iets positiefs over kunnen zeggen. Het was bloedspannend. Zou je iets positiefs over kunnen zeggen. Aan het eind vielen de Limburgers bij bosjes neer met kramp. Zou je iets positiefs over kunnen zeggen. Zeven spelers uit de regio in de selectie. Zou je iets positiefs over kunnen zeggen. Het voetbal leeft weer in Stad en Ommeland. Zou je iets positiefs over kunnen zeggen.

Maar nee. Het enige wat voortdurend terugkeerde was dat het een slechte wedstrijd was en dat Sittard het betere van het spel had en (weliswaar niet uitgesproken in de commentaren) eigenlijk verdiende te winnen. Kijk, twee dingen zou Joop de Uyl zeggen (wat verlang ik weer terug naar die man maar ik dwaal af) één: je bent alleen beter als je wint. En twee: een essentieel onderdeel van een wedstrijd is, het woord zegt het al, STRIJD. En dat was er volop. Een bekerduel waardig! En geen goed voetbal? Ach, dat mis ik al jaren in onze vaderlandse stadions.

Wil ik echt goed voetbal zien dan zet ik wel een filmpje van vroeger op. Moet je wel even voor zappen, maar ook dat is beweging. En voor wie nog meer beweging wil. Neem eens een kijkje op www.stadskanaal-beweegt.nl.

Back To Top