skip to Main Content

Terugblik op 2018: SJS 1

SJS 1 heeft inmiddels zijn laatste wedstrijd van 2018 gespeeld. In deze laatste wedstrijd werd SC Angelslo met 3-2 verslagen, Kelvin Oosting werd matchwinner, door zijn beslissende goal in de 84e minuut. Nu deze laatste wedstrijd achter de rug is, heb ik de kans om terug te blikken op het voorbij gevlogen jaar 2018. Dit bleek uiteindelijk een vreemd en wisselvallig jaar voor de mannen van trainer Halmingh.

De eerste paar maanden verliepen moeizaam en wisselvallig voor de 1e selectie van SJS. De eerste 5 competitieduels van 2018 resulteerden in 3 nederlagen en 2 zeges. Er werd terecht gesproken van een teleurstellend begin van het jaar, echter waren er toch ook voldoende positieve dingen te halen uit de verloren wedstrijden. Het vertrouwen in een ommekeer was in het elftal aanwezig, dit gebeurde dan ook begin april. Een zware en moeizame pot in Middelstum werd strijdend over de streep getrokken, 0-1. Het voetbal was misschien niet hartstikke goed, maar de strijdlust vergoedde alles en de opluchting was overal voelbaar. Door deze zege kreeg SJS het goede gevoel te pakken en was het  hierna dan ook zeer moeilijk te verslaan.

Een week later werd Poolster, dat toen nog volop meestreed om de titel, kansloos gelaten aan de Julianastraat. Het vertrouwen groeide en SJS deed weer volop mee voor een plaats in de nacompetitie voor promotie naar de 3e klasse van het zaterdagvoetbal. Enkele weken verder had SJS inmiddels 10 punten verzameld uit 4 wedstrijden. Dit kon ook net zo goed 12 punten zijn geweest. Het geloof in een prachtig einde van het seizoen werd dan ook alleen maar groter. Toen de maand mei aanbrak, ging de stand ineens volledig op de kop, omdat hekkensluiter SGV uit Schildwolde zich terugtrok. Doordat SJS nog maar 1 keer gespeeld had tegen de groenhemden, dit was ook maar een gelijkspel. Hierdoor verloor SJS maar 1 punt, sommige concurrenten verloren maar liefst 6 punten. Het pakte dus zeer voordelig uit voor de ploeg van trainer Halmingh.

Op Bevrijdingsdag ging SJS verder in de jacht op de nacompetitie, na een slecht en lang duel in Garmerwolde pakte SJS ternauwernood 3 punten. Op 10 mei (Hemelvaartsdag) moest SJS naar Sauwerd om dan eindelijk het inhaalduel met SIOS te spelen. Na een spannende en hectische slotfase pakte SJS een punt, in dit duel stond SJS met 0-2 voor. Door het punt zette SJS wel opnieuw een stap naar de nacompetitie. Negen dagen later, sleepte SJS het ticket dan eindelijk in de wacht, dit werd een duel voor de geschiedenisboeken van SJS. Het eerste elftal haalde namelijk de dubbele cijfers tegen nota bene een directe concurrent (FC LEO), in Leens werd het 2-11 voor de Knoalsters. SJS haalde een zeer hoog niveau, terwijl de tegenstander een bedroevende wedstrijd afwerkte. Deze wedstrijd bood dan wel de kans om een aantal A-junioren minuten te geven, Joris Wilting scoorde nog. En Juda Pijlman maakte zijn debuut. Op 26 mei sloot SJS de reguliere competitie af met een thuiszege op SIOS. SJS eindigde uiteindelijk op een keurige 3e plek. De mannen van Otto Halmingh konden zich dus gaan opmaken voor het ‘toetje’.

De eerste zaterdag van juni werd direct een memorabele. SJS won namelijk na verlenging met 2-3 van Oostergo in het Friese plaatsje Ee. Een wedstrijd met zeer veel strijd en met veel spanning. Jan Springer kopte SJS direct na rust op 0-1, echter werd het rond de 80e minuut gelijk. De verlenging werd een waar spektakelstuk. Vrij snel in de verlenging miste Springer een penalty, direct in de tegenaanval dompelde Oostergo SJS even in rouw, 2-1. In de tweede helft van de verlenging rechtte SJS de rug, eerst maakte Kay Rijkens er 2-2 van. En de 117e minuut blijft menig SJS’er in het netvlies staan, een schitterend lobje van Kelvin Oosting ging over de keeper het doel in. SJS ontplofte van vreugde en ging de finale van de nacompetitie spelen.

Op 9 juni was het zover, SJS moest afreizen naar het Friese Driezum, waar de finale werd gespeeld tegen de plaatselijke club VIOD. Met een dubbeldekker vol fans en vele anderen die met auto’s gingen kon SJS rekenen op zeer veel steun uit Stadskanaal. In de supportersbus was zelfs al het vuurwerk meegenomen. Op de wedstrijd stond uiteindelijk veel spanning, SJS kwam maar niet in hun eigen spel, VIOD was dreigender. De wedstrijd leek opnieuw op verlenging af te stevenen, maar in de 95e minuut gaf de scheidsrechter een discutabele strafschop aan VIOD, 1-0. Het seizoen kende zo dus een zeer sneu einde. Een einde dat SJS niet had verdiend. Helaas moesten we ons dus gaan opmaken voor een nieuw seizoen in de 4e klasse.

Het eerste elftal veranderde een klein beetje voor het nieuwe seizoen, zo stopte Peter Orsel en ging Bryan Boels naar SV Mussel. Hier tegenover stond de terugkeer van enkele spelers. Brian de Jonge kwam over van Nieuw-Buinen, Evan de Hoop kwam terug van SPW. Julian Bruining kwam na enkele jeugdjaren terug van SC Stadskanaal. Uit de eigen jeugd maakte werd Matthies Feiken definitief overgeheveld naar de selectie van Otto Halmingh. SJS werd in het nieuwe seizoen ingedeeld in de Drentse 4e klasse.

Na een voorbereiding, waarin de volgende ronde van de beker niet werd bereikt, moest SJS op 22 september de competitie starten tegen degradant FDS. SJS voetbalde een zeer sterke eerste eerste helft, hierdoor werd FDS met 3-1 verslagen. Helaas kon SJS niet voortbouwen op deze zege, de volgende 2 wedstrijden werden verloren, ook het spel bood weinig hoop. Hierdoor kon men toch spreken van een zeer teleurstellende competitiestart, de volgende wedstrijd tegen hekkensluiter Borger werd dan wel gewonnen, echter was het spel opnieuw niet best. SJS verkeerde in een slechte fase en moest met zijn allen hard werken om eruit te komen, dit gebeurde echter niet meteen.

Na nederlagen tegen CSVC en Onstwedder Boys, pakte SJS weer belangrijke punten tegen Tiendeveen. Het spel bood toen weer reden tot hoop, helaas werd er daarna verloren van Vitesse’63, SJS had toen wel een punt verdiend. Het jaar werd afgesloten met wedstrijden tegen MSC/Amslod en SC Angelslo, dit leverde 4 punten op. Hierdoor kreeg SJS weer wat lucht in een verder teleurstellende eerste competitiehelft. Teleurstellend is het, omdat men veel meer verwacht nadat je zo dichtbij promotie bent geweest. Voor nu telt maar 1 ding, gezond het jaar uit en hopen op de ommekeer in 2019 en misschien wordt het dan alsnog een mooi seizoen. De prijzen worden tenslotte aan het eind van het seizoen verdeeld!

Ik hoop jullie allemaal terug te zien aan de Julianastraat in 2019. En onthoud goed: De club leeft weer volop!!!!

Prettige Kerstdagen en een mooi en sportief 2019!

Frank Panneman
Teammanager SJS 1

Back To Top