skip to Main Content

SJS en Jos Schaart verlengen contract

De kogel is door de kerk! Voetbalvereniging SJS en hoofdtrainer Jos Schaart verlengen het contract tot einde seizoen 2022-2023. Beide partijen zijn tevreden over de huidige samenwerking en gaan graag met elkaar verder. Hoewel Corona een behoorlijke stoorzender is geweest in de afgelopen twee seizoenen, lopen de ambities van de club en trainer nog altijd naadloos in elkaar over. Wat dat betreft mag de competitie snel worden hervat!

De webredactie nam een interview af met de 26-jarige Schaart om hem eens nader aan de tand te voelen over een aantal onderwerpen.

SJS is jouw eerste klus als hoofdtrainer, maar door de aanhoudende Corona pandemie heb je nog geen seizoen kunnen volmaken. Het seizoen 2020-2021 ging na slechts 3 competitieduels uit als een nachtkaars en ook in het huidige seizoen 2021-2022 lopen we achter de feiten aan. Dat is niet hoe je het had verwacht, of wel? Absoluut niet! Ik weet nog dat we aan het begin van het seizoen 2020-2021 allemaal dachten dat we Corona achter ons konden laten. Diezelfde gedachte hadden we ook aan de start van het huidige seizoen. Niets is minder waar zo is gebleken en je mag best weten dat het mij frustreert. Ik ben trainer geworden van SJS 1 om tijdens de trainingen op het veld te staan en het team tijdens de wedstrijden aan de kant van het veld aan te coachen. Helaas kan dat nu (wederom) niet. Ik hoop echt van harte dat we snel weer aan de slag kunnen.

Over de twee seizoenen stond je al wel 25 duels aan het roer (10 competitiewedstrijden, 6 bekerwedstrijden en 9 oefenwedstrijden). Je won met je ploeg 16 keer, speelde 2 keer gelijk en verloor 7 keer. Geen onaardige balans voor een beginnende hoofdtrainer. Hoe kijk je daar zelf naar? Het liefst had ik gezien dat we al veel meer wedstrijden hadden gespeeld en die ook omgezet hadden in winst, dan hadden we waarschijnlijk al een niveautje hoger gevoetbald. En dat willen we met elkaar graag bij SJS. Toch kan ik inderdaad niet ontevreden zijn met die statistieken. Ik laat SJS 1 graag aanvallend voetballen en dan is het fijn dat je een groot gedeelte van de wedstrijden om kan zetten in winst.

Je bent pas 26 jaar, werd voor het eerst vader van een prachtige zoon en trouwde met jouw Sariena. Verder heb je een drukke en maatschappelijke baan bij FC Emmen. Waar haal je dan nog de tijd vandaan om al je ziel- en zaligheid in het trainersvak te gooien? Af en toe vraag ik mij dat zelf ook weleens hardop af haha. Om eerlijk te zijn: het is druk, maar door de juiste afstemming tussen het werken bij FC Emmen, het zijn van trainer bij SJS en thuis is het goed te combineren. Ik voel vanuit thuis echt de support om zoveel tijd en energie in voetbal, zowel bij FC Emmen als bij SJS, te kunnen steken. En de energie die dat weer oplevert neem ik weer mee naar huis om tijd met Sariena en Jaylano door te brengen. Kortom, een perfecte combinatie!

Recentelijk gaf je aan dat het trainersvak een ervaringsvak is en dat je vlieguren moet maken. Wat zijn tot dusver de belangrijkste lessen voor je geweest? En hoe ga je daar mee om? Zo zie ik het echt. Hoe meer ervaring je hebt als trainer, des te groter is de kans is dat je een (voetbal)situatie hebt meegemaakt en dat je weet hoe je daar mee moet omgaan als trainer. Dat zijn situaties in het veld, dus tactische en technische zaken, maar ook zeer zeker buiten het veld. Dan moet je bijvoorbeeld denken aan het teamproces of juist een individueel gesprek.

Als je mij vraagt welke twee belangrijkste lessen ik heb geleerd, dan is dat communiceren en van je fouten leren. Transparante communicatie is heel belangrijk. In alles wat je doet als het gaat om trainer zijn, komt communiceren terug. Als je tijdens de training een oefening uitlegt, als je een individueel gesprek voert met een speler of als je moet mededelen aan een speler dat hij op de bank begint. Daarnaast is het leren van je fouten net zo belangrijk. Ik vind dat iedereen fouten mag maken (ook ik), maar dat je wel moeten leren van je fout. Met andere woorden: eigenlijk mag het niet meer gebeuren dat je twee keer dezelfde fout maakt. Als je dat kan realiseren als individu en uiteindelijk als team dan ga je stappen zetten.

SJS is een grote vereniging, waarvan menigeen zegt dat het op een te laag niveau speelt. De ambitie van de club is ook om weer op het niveau van de derde klasse te acteren, maar er zijn dit seizoen veel kapers op de kust in de vierde klasse D. Momenteel staan jullie op een tweede plaats. Hoe schat je de kansen voor dit seizoen in? Wij spelen in een competitie waarin het overgrote gedeelte van de ploegen allemaal van elkaar kan winnen. Het staat niet voor niets (nog) allemaal heel erg dicht op elkaar. Toch durf ik wel te beweren dat we met SJS bovenin mee moeten draaien. We hebben binnen de eerste selectie genoeg kwaliteit om dat te realiseren. Daarnaast, we hebben een brede selectie en over een heel seizoen gezien is dat gewoon heel belangrijk om bovenin mee te kunnen (blijven) doen.

Ik ben nu ander halfjaar trainer bij SJS en in die periode is het niveau van de eerste selectie echt toegenomen. We hebben echt flinke stappen gezet. Als we dat (samen) kunnen blijven doen, dan kan het niet anders dat daar uiteindelijk een (verdiende) beloning voor gaat komen: promotie naar de derde klasse.

We zijn verheugd te kunnen melden dat we de samenwerking verlengen voor het seizoen 2022-2023. Wat zijn je eigen ambities en wat hoop je bij SJS nog te bereiken? Ook ik ben heel erg blij dat we ‘onze’ samenwerking verlengen voor het seizoen 2022-2023. Ik voel me op m’n plek bij SJS en wil graag samen met de huidige staf en spelersgroep stappen blijven zetten, met als ultieme doel promoveren naar de derde klasse. Als we de competitie weer mogen hervatten, heb ik veel vertrouwen in dat het dit seizoen (nog) kan gebeuren.

Voor wat mij betreft mijn eigen ambitie: ik wil nog graag lang trainer blijven. Ik merk aan mezelf dat er ik veel plezier en voldoening uit haal. Ik hoop dat het hand in hand kan gaan met de sportieve ambities die ik nog heb. Dat is namelijk om op een zo hoog mogelijk niveau voetbaltrainer te zijn.

Back To Top