skip to Main Content

Seizoenstart SJS JO17-1

Bij SJS gebeuren er op dit moment erg veel goede dingen. Er wordt door het bestuur samen met de vele vrijwilligers hard gewerkt om het ene project na het andere project van de grond te krijgen.

Zo hebben we vrijdagavond de aftrap gezien voor een projectgroep die de kantine gaat upgraden, komt er nieuwe kleding en zijn er veel initiatieven om de club energiezuiniger te krijgen.

Ook is deze nieuwe site opgebouwd en vrijdagavond officieel in gebruik genomen. Voor mij een mooi moment om ook het schrijven van wedstrijdverslagen weer op te pakken.

Jeugdbeleid
Naast alle  hierboven genoemde initiatieven heb ik een van de belangrijkste ontwikkelingen, in mijn ogen, nog niet eens benoemd. Er wordt heel veel aandacht gegeven aan het technische jeugdbeleid binnen de club. Met ons eigen technische hart willen we een beleid neerzetten om de jeugd beter aan te laten sluiten bij het eerste elftal. Hierbij staan uiteraard plezier en prestatie voorop.

Naar aanleiding hiervan is er dit seizoen voor gekozen om de huidige JO17-1 selectie in de eerste klasse te laten voetballen. Volgens veel mensen die van buitenaf meekijken net een tandje te hoog. Na de eerste drie bekerwedstrijden was er ook bij het team veel onzekerheid. 5-1, 11-1 en 5-1 verliezen zijn ook geen uitslagen om trots op te zijn. Voor de trainer was dit vooral een moment om te experimenteren met de opstelling, de posities en om te zien wat elke speler in huis had. Ook in de eerste competitiewedstrijd werd  door een verkeerde tactiek met 6-1 van Borger JO17-1 verloren. Doordat Borger op elke positie net even beter en slimmer was konden ze een vrij grote score neerzetten.

Vorige week tegen Gieten JO17-1 werd de eerste zege van het seizoen geboekt. Door goed als team te verdedigen en weinig ruimte weg te geven kwam de tegenstander niet in hun spel. Doordat het team gezamenlijk voetbalde en er volledig voor ging werd er met 4-2 gewonnen. Een opsteker voor het team.

 

Wedstrijdverslag SJS JO17-1 – Rolder Boys JO17-1 (7 oktober)

Opstelling SJS: Gerko op doel, Rob, Joran, Arwen en Albert vormden de verdediging. Op het middenveld speelden Mark, Nieck en Jochem. De aanvallers waren Luuk, Wouter en Jesper. Steyn,  Jay en een niet fitte Matthijs waren de wissels.

Vandaag stond de wedstrijd tegen Rolder Boys JO17-1 op het programma. Deze tegenstander was door in de beker en had dit seizoen alleen nog maar van ACV verloren. Een prima tegenstander dus om het goede spel van vorige week door te zetten.

De eerste helft had SJS veel moeite om het goed opbouwende spel van de ploeg uit Rolde te verstoren. Zij probeerden met name door veel  beweging ruimte te creëren op het middenveld. Dit lukte vaak nog wel maar de eindpass werd vaak goed onderschept door een SJS-verdediger. Er waren 2 grote kansen voor Rolder Boys, maar door resoluut keeperswerk van Gerko en goed doorzetten van de verdedigers bleef het 0-0. SJS was zelf niet bij machte om de eerste helft gevaarlijk te worden voor het doel van de tegenstander.

Strafschop
In de rust kwam Jay voor Wouter in het veld. Het spelbeeld van de tweede helft veranderde het eerste kwartier na rust. SJS ging op een andere manier druk zetten en daar wist Rolde zich even geen raad mee. Ze konden minder goed ruimte creëren en onder de druk van SJS uitvoetballen. Door de bal na verovering steeds weer te onrustig en te snel weg te spelen ontstonden ook daaruit nog niet echt kansen voor SJS. In de 50ste minuut kreeg SJS een strafschop voor duwen in de 16. Nieck legde aan en de zekere keeper van Rolder Boys stopte deze goed. Helaas voor SJS geen voorsprong op een belangrijk moment in de wedstrijd.

Na een kwartier wisselde de tegenstander naar een andere formatie. Ze gingen van 4-4-2 naar een 4-3-3 opstelling. Hier had SJS de grootste moeite mee om het druk zetten zoals in het eerste kwartier vol te houden. Er kwam meer ruimte achter de verdediging en de individuele klasse van enkele aanvallers van Rolder Boys werd steeds beter gebruikt. Steyn kwam er in voor de vermoeide Jesper. SJS bleef vechten voor elke bal en keeper Gerko moest meerdere keren ingrijpen om een achterstand te voorkomen. Dit lukt goed tot 10 minuten voor tijd. Door een persoonlijke dekkingsfout kon de rechtsvoor van Rolder Boys doorbreken op links en een steekpass geven op een middenvelder deze twijfelde niet en schoot de bal strak in het doel. Gerko kon door de drukte voor het doel deze bal pas laat aan zien komen en wist helaas niet meer te reageren.

Groei
Een domper voor SJS. Toch putte de ploeg hier weer moed uit en probeerde ze als team nog de schouders er onder te zetten. Vergeleken met de eerste wedstrijden zit hier echt groei in de groep. Daar gingen de koppies hangen en lieten ze de tegenstanders uitlopen naar 2-0, 3-0, 4-0, enz. Nu kwamen er zelfs nog 2 kleine kansjes voor SJS en werd de tegenstander vol afgejaagd tot aan de keeper aan toe. Dit leverde helaas niet het gewenste resultaat op. Matthijs kwam de laatste 5 minuten nog voor Luuk in het veld. Na geklungel bij een ingooi van SJS kreeg de spits de bal in de 16 en ondanks goed storen van Nieck schoot de spits de bal onhoudbaar in de linkerbovenhoek: 0-2. De prima fluitende scheidsrechter eiste de bal op en floot voor het einde van de wedstrijd.

SJS JO17-1 heeft zich kranig geweerd en doet zeker niet onder voor dit soort ervaren eerste klasse teams. Petje af voor de manier waarop ze als team verdedigd hebben. In balbezit valt er nog veel te verbeteren, met name het rustig blijven, de bal controleren en een vrijstaande teamgenoot aanspelen zal de komende weken veel aandacht behoeven. Al met al geen slechte competitie start voor de selectie van JO17-1. Volgende week uit naar Veendam 1894 JO17-2, weer een mooie kans om 3 punten te pakken.

Verslag: Rick Arkema

Back To Top