skip to Main Content

Krijns Kwoot: Kont

Het risico van stukjesschrijver willen spelen, is dat je gaat denken dat er mensen zijn die op je mening zitten te wachten. Dat lezers pas gaan nadenken over een onderwerp, zodra jij er iets over hebt geschreven. Pure ijdelheid natuurlijk.

Want zoals iemand het eens fraai verwoordde: meningen zijn als blote konten, iedereen heeft er een. Ik laat in het midden of iemand mijn kont vergelijkt met die van een willekeurige wielrenster of met die van een baviaan. Ergens “kont van doen” zal er wel van afgeleid zijn. Hoe dan ook, ik vergelijk mijn stukjes liever, afgewisseld dan wel gemend, met korreltjes zout, korreltjes peper en korreltjes suiker. Dikke kans dat het dan altijd wel bij iemand in de smaak valt en tegelijkertijd bij een ander helemaal niet. Maar in de kern zit wel vaak iets wat me heeft geraakt, wat me overtuigt of waar ik wars van ben. Verpakt, dat dan weer wel, veelal in satire. Maar één ding. Zo goed als iemand vindt dat je iets absoluut niet moet schrijven of zeggen, even zo goed heb ik het (voor)recht om dat naar eigen inzicht wel te doen. Allebei gelijk. Dat is vrijheid van meningsuiting. En toch even goeie vrienden.

Iets wat me raakt. Of liever gezegd, iets wat een ander raakte hield me bezig. Van de tientallen supporters achter het doel van Vitesse wist slechts één de keeper te raken! Schande! Terwijl diezelfde FC Groningen-aanhangers boe roepen omdat hun FC maar niet tot scoren komt, bakken ze er zelf ook niks van. Let op! Dit was satire! Nu even serieus. Het was toch niet voor het eerst dat er massaal bier werd gegooid? So wie so snap ik dat wel. Betaal je vijf euro voor een plons lauw bier in plastic en wat doe je? Je gooit het weg. Zou ik ook doen. Maar liever niet op de tegenstander. Gooi het dan naar je mede supporters. Zo blijft het toch nog gezellig. Wat? Ook niet serieus? Wat moet ik er dan over zeggen?

Mijn oplossing is deze. Verbiedt het meenemen van bier of wat voor drank ook naar de tribune. Ook patat, broodjes hamburger en verder alles wat eet- en drinkbaar is en waarmee je kan gooien. Ik geef toe, het zijn geen van alle projectielen waarmee je een medemens echt pijn kunt doen. Maar daarmee nog niet legaal. Met legen handen je plekkie opzoeken? Nee! Ik introduceer hierbij de alcoholhoudende én de 0.0 suikerspin. Volstrekt ongevaarlijk. Verkrijgbaar in de kleuren groen-wit. Stuk minder gevaarlijk vanwege de kort reikwijdte van deze projectielen. En de club lijdt er geen nadelig omzetverlies door.

Blijf over dat gehol over het veld. Een nieuwe rage. Naar verluidt schijnen het ontgroenings-opdrachten te zijn. Studenten dus. De aankomende beslissers en grootverdieners die nog even uit hun dak gaan. Het stadionverbod nemen ze op de koop toe, de meesten kwamen toch al nooit en de boete wordt natuurlijk met graagte door het dispuut betaald. Maar één ding wil ik wel kwijt. Hou op om ze achterna te rennen. De heren zagen kans om tot groot vermaak van het publiek uit de vingers van de beveiligers te blijven. Mannen met een buikje en de conditie van een wijkagent namen het op tegen, ogenschijnlijk, fitte kerels. Terwijl zij met één vrolijke duik over de balustrade doken, hadden hun hijgende achtervolgers daar meer dan een kwartier voor nodig. Niet meer doen. Ze staan op de beelden en worden vanzelf in de kraag gegrepen (als ze hun kleren weer aan hebben).

Rest mij te stellen dat de FC in het vervolg gewoon negen man moet opstellen. Dat werkt kennelijk het beste om ze aan het werk te krijgen en die vreselijke terugspeelballen (tientallen per wedstrijd) eens een keer over te slaan en de keeper mee naar voren te nemen. Want zeg nou zelf, ondanks alles hadden ze een punt verdiend. En een zuigende keeper, een draak van een scheids en een paar malloten? Hoort er bij helaas. Leer er maar mee om te gaan. Dan pas ben je een prof!

Back To Top