skip to Main Content

Krijns Kwoot: Hugo

Als ik Hugo de Jonge zie, dan moet ik aan voetbal denken. En als ik naar voetbal kijk, dan denk ik aan Hugo de Jonge. Zo diep heeft het corona-virus al post gevat in mijn dagelijkse, overigens verder onbekommerde, bestaan.

Vooropgesteld, Hugo is een aardige man, oogt overtuigd en is altijd voor een praatje te vinden. Een gezellige makker om er bij te hebben in de kantine dacht ik zo. Geeft net zo makkelijk een rondje weg als dat hij strooit met schadeloosstellingen. Een goeie voor de club. Niks mis mee. Maar Oh Wee als het op inhoud aan komt! Hugo weerlegt dan alle corona tegenvallers met groot verbaal gemak. Hij weet precies waar de schoen wringt.

De tegenvallers zijn het gevolg van krapte op de IC, verkeerd ingeschatte verwachtingen, foute adviezen, gebrek aan dit en gebrek aan dat en natuurlijk een deel van ’s Neerlands volk dat zich niet of nauwelijks wat aantrekt van de regels. En politiek paniekvoetbal als er code zwart dreigt.

Waar heb ik dat meer gehoord denk ik dan. Ja, bij voetbal. Uit de mond van een trainer die met zijn elftal keer op keer niet aan de vooraf zo hooggespannen verwachtingen kan voldoen. Dat lag natuurlijk niet aan hem maar aan het aantal blessures, waardoor hij niet zijn sterkste opstelling kon maken. Aan het slechte veld, de zware weersomstandigheden en die twee keer dat ze zonder publiek moesten spelen omdat de harde kern weer eens met vuurwerk en spreekkoren de zaak verziekt had. En wat te zeggen van een tegenstander die niet wil voetballen en met tien man achter de bal speelt. Om maar te zwijgen over de scheidsrechter. En bestuurlijk paniekvoetbal als er degradatie dreigt.

Ja, steeds dringt die vergelijking zich aan mij op. Neem nou Hugo zijn schoenen. Ik blijf dat toch een vlag op een strontschuit vinden. Je draagt wel een traditioneel pak, het clubtenue zeg maar, maar je wil je toch op de een of andere manier onderscheiden. Met je schoenen dan maar. Zie dus ook de gemiddelde voetballer. De meest potsierlijke Pipo-schoenen zie je langskomen. Niet zelden close in beeld gebracht omdat zoiets nog een paar centen oplevert ook. En wij maar denken dat er aan het strikken van veters nieuwswaarde zit. Als ik in mijn jonge jaren op groene, blauwe of roze schoenen het veld op was gekomen had ik het Journaal gehaald en terstond zijn geroyeerd als lid met een enkeltje gekkenhuis. In mijn tijd was het zwart wat de klok sloeg. We punnikten zelfs de wit-geblokte strepen van Quick van onze kicksen af, om maar niet negatief te hoeven opvallen.

En dan die baard om ’s mans bakkes. Ook mode van de huidige tijd. Waarschijnlijk heeft hij dáár voor gekozen, omdat je nu eenmaal niet in hemdsmouwen in de Tweede Kamer kan verschijnen en iedereen jouw prachtige tattoos kan laten zien. Een baard dus maar in plaats van muurschilderingen op het CDA-corpus. Dat in tegenstelling tot de hedendaagse voetballer die als wandelende Van Goghschilderijen. Overigens, maar dit geheel ter zijde, zag ik onlangs op TV een dame met héél véél tattoos die zich niet liet vaccineren omdat ze prikangst zou hebben (?!?). Maar terug naar die voetballers die met hun wekelijkse optreden een knap centje weten te verdienen.

Zo’n bak met centen krijgt De Jonge dan dus weer niet. Hij doet het bijkans voor een bescheiden vrijwilligersvergoeding en dat siert hem. Maar daarvoor pak je dan wel weer elke dag je TV minuten en voor mensen uit zijn tak van sport is dat goud waard.  

Maar op het gebied van kapsel doet hij weer volop mee. Geen haartje zit verkeerd. Net zoals onze voetballers die vlak voor de wedstrijd hun kapsel nog even weerbestendig maken door er Ruwa jachtlak op te smeren. Kort om, kijken we naar De Jonge dan kijken we naar de middenmoot van onze eredivisie. Mooi verhaal, prachtige vooruitzichten, goed ingestudeerde excuses en een verbaal grapje op zijn tijd. En wij, de supporters? We zitten ons zoals altijd te verbijten, hopend op betere tijden, vrijwel altijd met een andere trainer die het helemaal anders gaat doen! Is het dan allemaal van hetzelfde laken een pak?

Nee hoor. Als je naar het stadion gaat of je kijkt naar een wedstrijd op TV dan moet daarvoor worden betaald. Hugo krijgen we elke dag, live en in samenvattingen, geheel gratis! Waar vinden we dat nog. Rij en vaccineer voorzichtig, fijne feestdagen gewenst en blijf vooral vrolijk!

Back To Top