skip to Main Content

Krijn’s Kwoot: Dertien

Nee, geen lolbroekerij in deze Kwoot. Daarvoor zijn het te kommervolle tijden. Ik hoop dat er snel wat licht in de tunnel mag komen, maar ik ben bang dat we hier nog geruime tijd mee te maken houden. Mijn optimisme, wat me altijd op de been houdt in moeilijke tijden, wordt wel heel erg zwaar op de proef gesteld. Toch blijf ik volhouden dat de mensen van mijn leeftijd, de pensionado’s, mits gezond of bestand tegen een stootje (mag ik me nu ook wel weer wat toe rekenen zolang ik goed oppas) er het minst last van alles hebben. Dat we beperkt zijn in ons handelen staat mijns inziens niet in verhouding tot al die ondernemers en werknemers die zonder inkomsten zitten en echt vrezen voor hun toekomst.

Hoewel bepaald niet van mijn politieke kleur heb ik heel veel respect voor onze minister president gekregen. Waardig en kalm, net wat we nu moeten hebben. Hij groeit uit tot staatsman en dat had ik lange tijd niet achter hem gezocht. Ik heb hem wel eens vergeleken met een tweedehands autoverkoper. Mooi praten, wat er ook aan de hand is. Eerst te vuur en te zwaard beweren dat iets wit is, om een dag later met dezelfde overtuiging verkondigen dat het zwart is. Dat neem ik allemaal terug. Knap met name hoe hij alle reacties en tegenwerpingen van anderen pareert ten opzichte van de lijn die het RIVM hem adviseert. Dat zijn toch bepaald geen krullenjongens zou ik zeggen, niettemin zien velen de kans tegen het RIVM in te gaan. Nu kan ik me van een deskundige daar nog iets bij voorstellen, hoewel er veelal kinnesinne en rivaliteit aan ten grondslag ligt. Maar columnisten, economen, BN-ers en andere niet-vitale schakels in onze samenleving doen er wijs aan hun kwek te houden.

Maar goed, Wilders of Baudet hadden het land ook kunnen regeren. Hadden we allemaal thuis gezeten met een enkelband om en tanks op straat. Het kan dus nog erger hoor. Ik heb één van deze heren eens horen opperen om alle moderne kunstschatten die we in ons land hebben te verkopen. Van dat geld zouden dan de “goeie dingen” kunnen worden gedaan, zoals ziekenhuizen en bejaardentehuizen open laten. Die moderne kunst is maar voor de elite. Ik probeer daar de humor maar van in te zien. Ik heb tien jaar in de psychiatrie gewerkt. Kwam ik ook wel eens van dergelijke denkbeelden tegen. Alleen gingen we die te lijf met medicatie!

De titel van deze Kwoot is 13. Dat zit zo. Ik zou dit jaar aan mijn dertiende Vierdaagse van Nijmegen beginnen. Ik dacht nog, de dertiende? Je zal net zien dat er wat gebeurt. En ik ben niet eens bijgelovig! Welaan, in november vorig jaar werd al ruw een stokje gestoken voor de plannen om dit jaar mee te doen. Nog maar amper had ik de vreugde verwerkt dat ik er ondanks alles toch aan mee mocht gaan doen omdat ik tamelijk snel aan het herstellen was, kwam de voorzienigheid met een andere ramp: corona. Ik kan me eerlijk gezegd niet voorstellen dat de Vierdaagse door gaat, maar in Nijmegen houdt men het nog steeds voor mogelijk. Dat snap ik wel als je bedenkt dat er in die week ruim 63 miljoen om gaat. Mocht het evenement alsnog worden gehouden, nogmaals ik kan het me niet voorstellen, dan ben ik er niet bij. Te risicovol, ik moet toch extra alert blijven.

Als leuke training wilde ik de Klap tot Klap loop gaan wandelen. In mijn enthousiasme dacht ik dat ik daar wel een stelletje Old Stars voor mee kon krijgen. Op mijn uitnodiging daartoe volgde een oorverdovende stilte vanuit de anders zo spraakzame groep. Maar goed, die Klap tot Klap gaat dus ook niet door. Stond gepland op de 13e april. Geen Vierdaagse voor mij dit jaar, geen voetbal bij SJS, geen EK, geen Olympische spelen en misschien ook geen Tour. Het wordt een lange hete zomer. En nu maar hopen dat we allemaal als SJS-familie aan het eind ervan kunnen zeggen: geen corona, we zijn er nog. Want zo ver zal die 13 toch niet gaan?

Back To Top