skip to Main Content

Johannes Koeman, nieuwe elftalleider SJS 1

Met ingang van het seizoen 2022-2023 heeft SJS 1 een nieuwe elftalleider gevonden in de persoon van Johannes Koeman, maar je zult hem vast al vaker langs de lijn zien staan en/of op de bank zien zitten als onderdeel van de staf van het eerste elftal. En dus tijd voor een korte introductie!

Johannes neemt dus volgend seizoen definitief het stokje over van Marc van der Aa (tevens voorzitter), die deze rol sinds begin 2019 vervuld en samen met Frank Panneman de facilitaire en organisatorische zaken regelt rondom het vlaggenschip.

Vertel eens iets over jezelf. Wie ben je, hoe oud ben je, wat doe je in het dagelijks leven etc.?
Mijn naam is dus Johannes Koeman. Ik heb net de mooie leeftijd van 50 jaar bereikt. Getrouwd met Yvette die tot 2 jaar terug ook bij SJS voetbalde. Mijn zoon en bonusdochter voetballen ook bij SJS. Wie weet krijg ik mijn dochter ook nog eens zo ver! In het dagelijks leven werk ik als Operationeel Expert bij de politie wat inhoudt dat ik eigenlijk alles in portefeuille heb wat openbare orde en veiligheid aangaat binnen de gemeente Stadskanaal. Ik ben kerkelijk actief en druk bezig mijn motorrijbewijs te halen. Tuinieren vind ik fijn, maar niet op zaterdagmiddag!

Wat zijn je voornaamste redenen om in dit nieuwe avontuur te stappen? Immers, je voetbalt toch ook nog in het vierde?
Al een aantal jaren heb ik nagedacht over een taak bij SJS die ik zou kunnen gaan doen als ik zelf zou stoppen met voetballen. Dat laatste moment is helaas iets sneller gekomen dan ik had gedacht. Teveel klachten na én wedstrijden én trainen waardoor ik bij dingen buiten het voetbal om te vaak een zekere beperking heb door blessures.

Dit is de afgelopen jaren steeds wat erger geworden en ik wil strijdend stoppen met voetballen en niet strompelend. Dat de taak van elftalleider mij aanspreekt, heb ik ergens wel eens laten vallen en ben daarover met Marc in gesprek geraakt. Voor Marc was het duidelijk na dit seizoen ermee te willen stoppen. Terecht natuurlijk, want de combinatie van elftalleider en voorzitter is ook wel een hele forse. Omdat ik na een coronajaar zonder voetbal niet wilde stoppen met zelf voetballen, hebben we afgesproken dit seizoen voor ons beiden een overgangsjaar te maken. Voor Marc om na dit seizoen uit de rol te stappen en voor mij om na dit seizoen deze taak over te nemen en zelf te stoppen met voetballen.

Je bent dus al aan het proefdraaien. Hoe bevalt het je dan tot dusver?Ontzettend leuk! Een lager elftal heeft z’n charme: half uurtje voor de wedstrijd omkleden en op het veld soms samen nog bedenken wie waar speelt. En ook wat makkelijker kunnen berusten als een wedstrijd niet gewonnen is, zeker als je steeds vaker tegen veredelde jeugdelftallen speelt. Het mooie van een eerste elftal, wat ik in het verleden als speler bij SV Mussel ook mee heb mogen maken, is dat het naast plezier ook écht om resultaat gaat. Om het elftal heen is alles uitstekend georganiseerd en iedereen heeft een goede drive om de stap naar de 3e klasse te maken.  Daar deel van uit maken is heel mooi, hoewel ik het zelf voetballen na dit zo’n 35 jaar te hebben gedaan, zeker zal missen.

Alle randvoorwaarden bij SJS 1 zijn prima op orde en de verwachtingen hoog gespannen. Wat is daarbinnen de rol van een goede elftalleider volgens jou?
Een schakel in de ketting. Er staat een heel mooie, enthousiaste en fanatieke groep spelers. Zij moeten het doen en daar geloof ik zeker in. Iedereen rond het eerste elftal, maar zeker ook het tweede elftal draagt daar in zijn rol aan bij. Het beeld wat ik heb gekregen van de rol van elftalleider is dat deze belangrijk is om alles rond de wedstrijden maar ook daar buiten in goede banen te leiden. Maar ook een belangrijke schakel tussen trainers en spelers. Ik zie een dienende en ondersteunende rol om alles rondom het eerste elftal zo goed mogelijk te laten verlopen.

Wat is je verwachting van dit seizoen?
Een kampioenschap voor het eerste elftal en waar dat toch niet zou lukken promotie via de nacompetitie. Daar moet iedereen vol voor gaan! Zowel spelers, staf, maar eigenlijk de hele vereniging. Want een kampioenschap of promotie is in alle opzichten goed voor deze hele mooie club!

Wil je verder nog iets kwijt?
SJS is een prachtige vereniging met een hele fijne sfeer. Het bestuur heeft de afgelopen jaren in allerlei opzichten er voor gezorgd dat de club er prima op staat. Samen de schouders er onder, iedereen in zijn of haar rol, is nodig om dit zo te houden en misschien nog wel verder te ontwikkelen.

Back To Top