skip to Main Content

Interview hoofdtrainer SJS: Jos Schaart

Dit seizoen staat het eerste elftal van SJS onder leiding van Jos Schaart. Al voor de zomerstop startte hij zijn werkzaamheden tijdens de eerste ‘corona-break’. Vervolgens kon hij aan de voorbereiding en de competitiestart beginnen, inmiddels is het weer een hele uitdaging om de trainingen vorm te geven nu de competitie stil ligt. Hoog tijd voor een nadere kennismaking.

Jos Schaart
* 25 jaar, woonachtig te Emmen samen met zijn vriendin. Samen verwachten ze in maart 2021 een baby.
* Werkzaam bij FC Emmen. Hier is hij verantwoordelijk voor de maatschappelijke stichting
van de club en wordt de kracht van FC Emmen ingezet om maatschappelijke impact te creëren.
* Studeerde Sport en Management aan de Hanzehogeschool te Groningen.
* Overgekomen van NEC Delfzijl 2.

Het trainersvak
Het begon allemaal toen zijn buurman hem vroeg te helpen bij een pupillenteam. Daarna ontwikkelde hij zich stapje voor stapje als trainer en wilde hier graag in verder. ‘’Ik ben een trainer die een duidelijke visie heeft over hoe ‘mijn team’ voetbal moet spelen. Daar sta ik voor en ik durf wel te stellen dat ik goed weet hoe ik dat moet overbrengen op de spelersgroep. Ik sta graag tussen de groep, maar als het nodig is erboven. Ik bouw graag een band op met alle spelers. Op het trainingsveld en in wedstrijden ben ik veeleisend en dat mogen de spelers ook van mij verwachten in de vorm van uitdagende oefenstof en een duidelijke manier van spelen. Plezier staat bij mij altijd centraal, maar ik durf te stellen dat veeleisend zijn en plezier maken goed hand-in-hand kunnen gaan.’’

SJS
De reden om bij SJS aan de slag te willen gaan zat hem in zowel het praktische als het goede gevoel. ‘’Ik wilde eigenlijk wat dichter bij huis een team onder mijn hoede hebben. SJS is een partnervereniging van FC Emmen, dus sinds SJS lid is heb ik veel contact met het bestuur. Ik heb altijd het gevoel gehad dat SJS goed bij mij past. Een familieclub waar iedereen voor elkaar klaar staat, een vereniging die sociaal-maatschappelijk betrokken is en een vereniging die ook ambities heeft op voetbalgebied. Een eerste oriënterend gesprek met Johan Schuur en Marc van der Aa bevestigde mijn gevoel en dat werd alleen maar sterker. Gelukkig was dit gevoel wederzijds. Zoals ik SJS als ‘buitenstaander’ heb leren kennen, zo ervaar ik dat nog steeds.’’

Voetbalopvatting

Gevraagd naar de manier van spelen van SJS 1 is Jos zeer duidelijk over zijn plannen. ‘’SJS 1 moet in elke wedstrijd het initiatief nemen. We moeten aan de bal willen zijn, bepalen wat er gebeurt en dat altijd met 100% overtuiging en inzet uitvoeren. Ik wil dat we hoog druk zetten en veel intensiteit in de wedstrijd leggen. Tegenstanders moeten geen moment het idee hebben dat er iets te halen valt.’’

Doelstelling
Voor Jos mag er geen twijfel over bestaan dat SJS 1 moet promoveren. Hij verwacht dat er samen met een drietal teams om de bovenste plekken wordt gestreden, gezien de individuele kwaliteiten en de breedte van de selectie. Over de vraag waar de mogelijkheden van SJS uiteindelijk liggen laat Jos zijn licht schijnen. ‘’Op korte termijn een stabiele derdeklasser. Ik ken SJS, vanuit mijn jeugd, als een vereniging die altijd bovenin meedeed in de tweede klasse. Ik zou zeggen: snel promoveren naar de derde klasse, het niveau borgen en stapje voor stapje doorbouwen. De positieve vibe die rondom de vereniging hangt moet worden doorgezet. Dan heb ik er vertrouwen in dat SJS kan terugkeren op het niveau waar het vandaan komt.’’

Corona – beperkingen
Waar er in juni nog als team op 1,5 meter mocht worden getraind, is dit nu beperkt tot maximaal 4 spelers in een groep op 1,5 meter. Hoewel Jos het als een uitdaging ziet hier vorm aan te geven, is het verre van ideaal. Hij maakt graag tijd vrij voor de voorbereiding en kan gelukkig ook een beroep doen op zijn collega – trainers. ‘’Ik ben zelf lid van het TrainersMagazine, een platform waar trainers in de breedste zin van het woord kennis delen. Ook in deze situatie delen trainen trainers veel oefenvormen binnen de gestelde richtlijnen. Die inspiratie werkt altijd erg goed voor mij.’’

Slotwoord
‘’Ik wil iedereen bedanken voor de fijne ontvangst die ik heb gehad als nieuwe hoofdtrainer. Ik ben in een warm bad terecht gekomen. Eenieder stond voor mij klaar. Mocht iemand in de toekomst mijn hulp een keer nodig zijn, zowel binnen als het buiten veld, trek gerust aan de bel.’’

 

 

Back To Top