skip to Main Content

Column Krijns Kwoots: Olympisch

Zo, de Olympische Winterspelen zitten er weer op. Weer een geweldig mooie sportveertiendaagse beleefd. Met mee én tegenvallers. Maar dat hoort er allemaal bij. Ik kon er maar geen genoeg van krijgen. Nou ja, van bijna alles dan. Eén ding bleef me verbazen. Elke dag weer. Het commentaar bij het schaatsen. Ik snap best dat er af en toe wat moet worden uitgelegd. En ik kan ook nog leven met zo nu en dan een herhaling, want het valt niet mee om uren achtereen origineel te blijven. Maar je kunt het ook te bont maken.

Ik heb zitten turven en benoem hier alleen die opmerkingen van de commentatoren die ik minstens vijf keer of meer langs heb horen komen. “Blijven schaatsen!” Ja, daar kan je wat mee. Wat denken ze dan, dat je zonder te schaatsen een wedstrijd kan winnen. Het lijkt me nogal voor de hand te liggen dat je blijft schaatsen in plaats van stil te staan. “Gaat hij het podium halen?”  Dat is maar te hopen. Het podium staat meestal halverwege de baan. Het zou toch niet best zijn als die afstand al niet wordt gehaald.

“Dit zijn de Olympische Spelen” Je meent het. Ik zat me al af te vragen waar ik twee weken lang naar zat te kijken. “Hier heeft hij iets laten liggen”. Het zal wel aan mij mankeren, maar hoe ik ook over de baan kijk, ik zie niets liggen wat de rijder onderweg verloren zou kunnen zijn. “Hij moet zijn eigen race rijden”. Dat lijkt me nogal wiedes. Je traint je jaren na jaren het apelazarus en dan is het eenmaal zover, je staat klaar om in de baan te komen. Maar dan bedenk jij je. Jij gaat je eigen race niet rijden. Je laat het over aan je schoonmoeder die ook meegekomen is.

“Hij is een rondjesrijder”. Ook weer zo’n wereldopmerking. Hij rijdt rondjes terwijl zijn tegenstander rechtuit zeker het stadion uit schaatst. “Heeft hij nog wat extra’s in huis?”  Weet ik veel wat hij in huis heeft gehaald. Het maakt me ook helemaal niks uit. Schaatsen moet ie. Of bedoelen ze misschien dat er op voorhand al een kratje bier en droge wordt is ingekocht voor het geval er wat visite langs komt om de overwinning te vieren. “Hij is een glijer” Daar moet je voor hebben doorgeleerd om dat te kunnen zien. Maar het kan zijn dat er ook kluuners mee doen en dat moet je dan wel weten te onderscheiden van elkaar.

Maar het allermooiste blijven toch de voorspellingen tijdens de rit. Wie komt hier nog aan? De volgende zeven rijders reden met gemak sneller. Dat gaat hij nooit meer goedmaken! Om vervolgens toch nog de rit te winnen. Dat wordt een hele lastige kruising! Bij nader inzien kon er nog wel een vrachtwagen tussendoor. Het ijs is supersnel voor een laaglandbaan om even later te horen dat het nu eenmaal een laaglandbaan is, die zijn minder snel. Die gaat nog voor een verrassing zorgen hoor! Bedoeld wordt dat hij kan gaan winnen maar de echte verrassing bleek dat hij als een-na-laatste eindigde. Dát zijn de Spelen. Prachtig toch? PS. Voor “hij” kan ook “zij” gelezen worden.

De oplossing van de vorige keer was: Harrie Knigge en Henk Mik. Onder de goede inzenders is geloot en de winnaar is Bram de Hoop. Gefeliciteerd, de rollade wordt bij je thuisbezorgd.

Dan de nieuwe opgave:
In welk jaar werd deze kampioensfoto gemaakt?

Stuur het juiste antwoord vóór 1 april naar webredactie@vvsjs.nl. Onder de juiste inzenders verloten we een rollade.

Back To Top