skip to Main Content

Column Krijns Kwoots: Feest

Ze kwamen elkaar bij toeval tegen. Want het is nogal uitgestrekt daarboven. Raoul, Hennie, Rob en Willy. En al gauw kwam het gesprek op SJS natuurlijk. Zo van: weet je nog van toen, dat waren nog eens tijden! Hennie en Raoul hadden de meeste actuele kennis. Toen zij afscheid namen, zo wisten ze te vertellen, zat SJS weer stevig in de lift. In organisatorisch en sportief opzicht welteverstaan. De lift die zij onlangs hadden genomen wilden ze voor hun SJS-vrienden liever nog zo lang mogelijk op de begane grond houden. Willy wist te vertellen dat hij vorig jaar nog een krantenartikel van een lokale journalist voorbij had zien komen en waar niet veel meer uit op te maken viel dan dat SJS vooral aan het feestvieren was.

De anderen hadden het stukje van Vincent Muskee ook gelezen. De schouders werden opgehaald. Het was hen aan te zien dat ze hem afdeden als een kletsmajoor. “Ik heb een heel ander beeld” merkte Raoul op. “En ik kan erover meepraten, want ik was meer dan vijftig jaar bij de club betrokken en heb honderden jongens, een stel G-voetballers en zelfs een paar meiden de fijne kneepjes van het spelletje bijgebracht.” Waarop Willy aanvulde met: “En dat feestvieren was in ieder geval in onze tijd niet aan de orde, daar had Job Krans geen cent voor over! Niet echt de SJS-cultuur”

“Laten we eens even naar de afgelopen periode kijken” zegt Raoul, terwijl hij met zijn linker wijsvinger naar zijn opgestoken rechterduim wijst. “Twee jaar geleden raakte SJS door ziekte en omstandigheden de helft van het bestuur kwijt. Het eerste zakte weg naar de onderste regionen van het zaterdagvoetbal. De vergrijzing van de Parkwijk én de totaal veranderde sportinteresse bij de jeugd maakte dat de groei, die de laatste jaren het geval was, ging stagneren. Met bijna 500 leden wel de grootste nog steeds, maar toch. SJS zat in een dip, zoals dat trouwens elke vereniging wel een keer overkomt. De koppies gingen omlaag. En als nou Muskee denkt dat we alleen maar aan het feestvieren zijn, dan leg ik hem nu het volgende voor: beste Vincent, heb jij er een verklaring voor hoe je al feestvierend binnen twee jaar sterker uit een dip kunt komen? Ik denk dat ze bij SJS hun tijd aan wat anders hebben besteed!”

Raoul somt op: “Er zit alweer meer dan een jaar een voltallig bestuur onder aanvoering van een gedreven voorzitter. Dat het even heeft geduurd voordat er een opvulling voor Peter Drenth en de andere vacatures werd gevonden komt doordat ze bij SJS niet op zoek waren naar iemand met tijd maar met kwaliteit. Het bestuur wordt ondersteund door zes oud-bestuurders uit de SJS-gelederen die de adviesraad vormen en zaken op zich nemen die om een wat langduriger en intensiever proces vragen. Daarmee houdt het zittende bestuur de vaart erin. Er werd een uitstekende trainer aangetrokken die de SJS-hoofdmacht al in zijn eerste jaar op een haar na liet promoveren. Met het in amper drie jaar tijd ontwikkelde grootste jeugdtoernooi in de regio laat SJS zien dat over het een hoge mate van organisatietalent beschikt. Tientallen vrijwilligers worden links en rechts moeiteloos ingezet en binnen de commissies bruist het weer van de energie. Er gaat er wel eens eentje weg, maar dat gat wordt door anderen moeiteloos opgevuld. Het terrein ligt er pico bello bij dankzij een hele actieve onderhoudsploeg. Diezelfde ploeg realiseerde de aanleg van zonnepanelen op het dak van de kleedkamers. En dan houden ze ook nog tijd over om zich bezig te houden met het wel en wee in de Parkwijk door zich als actief lid in de buurt te profileren. Super!”

Rob vult nog even aan: “Om de veertien dagen een volle kantine op vrijdagavond om te klaverjassen. Het inmiddels landelijk tot de verbeelding sprekend G-voetbaltoernooi kreeg nog meer internationale allure nu er ook Belgische en Limburgse teams naar Stadskanaal komen.” Terwijl Raoul vingers te kort komt om alle SJS-successen van de afgelopen tijd op te sommen komt Freddie eraan. Luidruchtig bellend, lachend en iedereen groetend roept hij al van ver: “Dat G-toernooi hebben ze naar mij vernoemd!” Hennie geeft hem een dikke klapzoen en zegt: “Joh, ze zijn hartstikke trots op jou. Een actieve groep is bezig om de kantine te gaan herinrichten. Er komt ook een hele wand met fotobehang. Ik denk vast dat jij daar ook op komt te staan. “Dat had ik wel docht” zei Freddie en hij fietste weer verder, glimlachend nagekeken door de vier oude SJS-vrienden.

Tja Vincent, zo zie je maar. Je schrijfsels reiken ver en raken diep. Maar als je nu in het vervolg weer eens wat over SJS op wil tekenen, kom dan ook eens langs voor een gesprek. Met onze voorzitter, de hoofdtrainer of met de penningmeester, die al voor het zoveelste jaar tijdens de goed bezochte jaarvergaderingen een gezond financieel beheer mocht aankondigen.  Maar als we toch feestend in beeld moeten komen, dan graag volgend jaar om deze tijd, als SJS 1 naar de derde klasse promoveert!

De oplossing van de vorige keer was: SJS heeft 5 seizoenen in de eerste klasse gespeeld. Onder de goede inzenders is geloot en de winnaar is Henk Frima. Gefeliciteerd, de rollade wordt bij je thuisbezorgd.

Dan de nieuwe opgave:
Wie is de topscorer van SJS 1 in het seizoen 2017 – 2018?

Stuur het juiste antwoord vóór 1 juli naar webredactie@vvsjs.nl. Onder de juiste inzenders verloten we een rollade.

Back To Top