skip to Main Content

Bij SJS kun je een leven lang voetballen

Erwin Rubingh geniet van zijn rol als trainer van de SJS Oldstars

Erwin Rubingh (37) moest er wel even over nadenken toen hij binnen SJS werd benaderd om trainer te worden van de SJS Oldstars. Aanvankelijk leek het nog een grap en liet Rubingh gekscherend weten dat als er voldoende belangstelling was hij daar serieus over na wilde denken. Maar toen zich binnen de kortste keren meer dan dertig zestig-plussers hadden aangemeld voor dit nieuwe initiatief van SJS ging Erwin, in het dagelijks leven docent en decaan bij Ubbo Emmius, overstag. Sinds twee maanden leidt hij de groep, waarvan een aantal al op niveau speelde toen hij nog geboren moest worden.

Sportman
Erwin Rubingh is ruim dertien jaar lid van SJS. Na zijn hele jeugd bij SETA te hebben gespeeld kwam hij bij SJS in het tweede elftal terecht. Al snel kon de stap naar het eerste gemaakt worden, maar een vervelende kruisbandblessure maakte vroegtijdig een einde aan zijn veelbelovende carrière. Gelukkig hoefde hij zijn kicksen niet definitief aan de wilgen te hangen en kan hij nog wekelijks mee in het vierde elftal en bij de 35-plussers. Erwin is sportman in hart en nieren. Sport vormt een wezenlijk deel van zijn leven. Hij studeerde af aan de ALO in Groningen, behaalde zijn TC3 trainersdiploma en een diploma sportmassage. Binnen SJS vervulde hij diverse taken. Hij is trainer geweest van SJS 2 en 3, lid van de technische commissie en tot voor kort bestuurslid technische zaken. Naast het leiderschap van het 35-plusteam is er nu dan een nieuwe taak bijgekomen. Trainer van de Oldstars.

Safety first
Rubingh hierover: “Aanvankelijk leek het een grap. Voetbal voor mannen van boven de zestig? Wat moest ik me daar bij voorstellen? Maar al snel werd ik enthousiast gemaakt en merkte hoe serieus dit project is. Ik kende het zestig plus voetbal, of Walking Football zoals ze het ook wel noemen, niet echt. Alleen wat van horen zeggen omdat het hier in de regio nog helemaal onbekend was. Ik moest dus zelf op zoek gaan naar oefenstof, al hoewel daar niet erg veel van te vinden was. Gelukkig werden we ondersteund door het Huis voor de Sport Groningen en verder heb ik het meeste zelf in elkaar gezet. Het allerbelangrijkste is dat je rekening houdt met de leeftijd van de mannen en er vooral op let dat alles in een aangepast tempo gaat. Overigens is dat nog intensief genoeg, zo blijkt elke week maar weer. Niet voor niets hebben we dan ook een fit-test afgenomen en bij alles geldt: Safety first. Het feit dat we de AED in de dugout hebben liggen is geen flauwekul maar een serieuze voorzorgsmaatregel.”

 

Bewegen en plezier
Op de vraag hoe het bevalt om te werken met een groep mannen die qua leeftijd zijn vader zouden kunnen zijn gaat Erwin serieus in: “Leeftijd maakt niet uit. Hun gedrag is soms net als bij leerlingen op school. Een beetje baldadigheid, veel humor en kameraadschap onderling. Ik vind het dan ook een hele sociale groep en het kost me geen enkele moeite om mijn oefenstof op ze over te brengen. Ze luisteren heel goed en gaan enthousiast om met de opdrachten die ik ze geef. Een aantal van hen ken ik natuurlijk al jaren, maar het is mooi om te zien dat bijna de helft van de Oldstars van buiten SJS komt. Er zitten oud-voetballers bij, maar ook mannen die nog nooit een balletje hebben getrapt op een voetbalveld, maar aangetrokken werden door het idee om meer te gaan bewegen. De onderlinge verschillen zijn dan ook wel groter dan bij een gemiddeld veteranenteam, maar daar maalt niemand om. Leuk om te zien hoe ze elkaar stimuleren als het een keertje mis gaat. De focus ligt op samen bewegen én samen plezier maken. Elk op zijn eigen niveau.”

Genieten
Voorlopig is Erwin gevraagd om de training tot het einde van het seizoen op zich te nemen. Dat paste mooi in zijn weekschema met een vrije dag als gevolg van ouderschapsverlof. Of hij ook volgend seizoen door kan gaan hangt af van zijn toekomstig rooster bij Ubbo Emmius. “Daar hebben we het te zijner tijd wel over. We gaan eerst tot de zomervakantie door en daarna zien we wel weer. Voor deze groep is er altijd een trainer te vinden. Want dat is wel een voorwaarde. Om het doel te bereiken, bewegen op eigen niveau, is er iemand nodig die dat professioneel begeleidt. Walking Football is echt veel meer dan een stel ouwe mannen het veld op jagen en er een bal tussen gooien. Ik merk dat ik veel energie haal uit op het veld staan. De interactie met de spelers en de humor die erbij komt kijken. Ik geniet er elke week weer van.”

Een leven lang voetballen
Erwin benadrukt hoe belangrijk Oldstars Walking Football is voor een club als SJS. SJS is altijd inventief met nieuwe ontwikkelingen: “G-voetbal, kaboutervoetbal en damesvoetbal zijn daar voorbeelden van en nu dus het voetbal voor zestig-plussers. Zulke initiatieven zijn niet alleen erg belangrijk voor de vereniging, maar ook voor de samenleving. SJS staat momenteel voor een leven lang voetbal. Daar mag de vereniging trots op zijn. We trainen elke woensdag. Eerst drinken we samen koffie en kletsen we gezellig bij. Na afloop staat er altijd soep en een broodje klaar. Af en toe doen we mee aan toernooien, voor wie daar zin in heeft. Kom eens kijken, doe mee. De geraniums staan er na de training ook nog!”

Back To Top